Zamknij
REKLAMA

Chleba naszego powszedniego, czyli od ziarenka do bochenka

12:00, 23.05.2019 | Krystyna Zachciał
REKLAMA
Skomentuj
Uczestnicy projektu Chleba naszego powszechego/foto:D.Wawrzyniak

22 maja, w Piwnicy Kulturalnej - w siedzibie Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Sierakowie - odbyło się spotkanie wolontariuszy z uczestnikami projektu „UTW dla społeczności”. Projekt pod nazwą „Chleba naszego powszedniego, czyli od ziarenka do bochenka” realizuje UTW w Sierakowie przy wsparciu i pomocy Towarzystwa Inicjatyw Twórczych „ę” i Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności. Partnerami projektu są sierakowskie szkoły: Podstawowa i Zespół Szkół. 
Celem projektu jest zapoznanie młodych ludzi z historią chleba, z procesem wypieku chleba, z dawnymi narzędziami i sprzętami do jego wypieku oraz integracja międzypokoleniowa. Podczas kilku wspólnych międzypokoleniowych spotkań starsi wolontariusze, którzy posiadają wiedzę i umiejętności pieczenia tradycyjnego chleba podzielą się tą wiedzą z młodzieżą oraz jej rodzicami. Będziemy przygotowywać różne rodzaje chleba z zachowaniem dawnych i współczesnych zasad i przepisów. Zwieńczeniem projektu będzie wspólne pieczenie chleba na piknik integracyjny dla społeczności lokalnej we wrześniu 2019 roku. Chcemy wpajać młodszemu pokoleniu przekonanie, że chleb jest znakiem człowieczego trudu a szacunek do chleba to również szacunek do ciężkiej, codziennej pracy i do naszego dziedzictwa kulturowego. W realizacji postawionych celów wykorzystujemy potencjał młodych. Chcemy sprawić, by młodzi byli przekonani, że mogą mieć duży wpływ na to, co dzieje się  w bliższym i dalszym otoczeniu. 
W grupie wolontariatu pracuje 12 słuchaczy UTW, w tym „3” inicjatywne, 3 osoby spoza UTW – nauczycielki z partnerskich szkół (1 - Szkoła Podstawowa, 2 – Technikum Żywienia w Zespole Szkół) oraz 3 wolontariuszki z II klasy Technikum Żywienia. Wszyscy swoją społeczną postawą manifestują, że wolontariat pozwala czuć się potrzebnym i rodzi przekonanie, że nasze decyzje mają wpływ na otaczającą rzeczywistość oraz daje poczucie sensu istnienia. …mówi Krystyna Zachciał, wiceprezes UTW ds. programowych, odpowiedzialna za realizację projektu.
Spotkanie zaszczycił swoją obecnością Paweł Orzeł, dyrektor Szkoły Podstawowej. Wolontariusze oraz uczniowie klasy IV f Szkoły Podstawowej wspólnie, w zespołach rozwiązywali różne zadania związane z chlebem, który stanowi motyw przewodni projektu. Wprowadzeniem do tematu, była historia kromki chleba opowiedziana przez byłą nauczycielkę, panią Elżbietę Sroka. Obecni ze wzruszeniem słuchali opowieści i oglądali kromki chleba, które przed 64. laty otrzymała od swoich rodziców, opuszczając dom rodzinny i rozpoczynając samodzielne życie. Wkrótce odbędą się: wycieczka do młyna, wizyty w miejscowych piekarniach, wyjazdy na pola do rolników, tematyczna wycieczka do muzeum.

(Krystyna Zachciał)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© wiescimiedzychodzkie.pl | Prawa zastrzeżone