Zamknij

XVII-wieczna szlachta jadała... ogony bobra! Rzecz o staropolskiej kuchni

16:00, 27.09.2020

Materiał zrealizowany przez Darek Rybacki we współpracy z Muzeum Zamek Opalińskich w Sierakowie. Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu "Kultura w sieci".

Najbogatsza szlachta jadła i piła ciekawiej niż niejeden z mieszkańców współczesnej Polski. Z zachowanych listów Krzysztofa Opalińskiego do jego brata Łukasza wyłania się obraz szlachcica, który gustuje m.in. w dziczyźnie, rybach, winach i serach. Te ostatnie musiały być szczególnym przysmakiem wojewody poznańskiego, skoro w 1644 roku pisał do brata: "jako żołądek, tak i list mój zamknie ser rytwiański, o który proszę, boś mi się Waszmość Pan zadłużył w obietnicy”.

Podoba Ci się ten materiał? Dołącz do mecenasów Encyklopedii Staropolskiej na Patronite:

https://patronite.pl/profil/268724/darek-rybacki

facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
Jeżeli przypadkowo znalazłeś się w tym video, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: [email protected]

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz