Zamknij
REKLAMA

REKLAMA
19:00, 20.01.2020
E-recepty na niektóre leki mają z góry określony termin ważności. Najkrócej ważne są te na antybiotyki - 7 dni, na preparaty immunologiczne 120 dni, pozostałych przypadkach termin realizacji wynosi 30 dni. Po tych określonych w terminach pacjent już ich nie zrealizuje, chyba że lekarz zaznaczy, że lek można wykupić od konkretnej daty. "To częste rozwiązanie w przypadku leków na choroby przewlekłe" - zauważa resort zdrowia.
11:00, 18.01.2020
Powszechnie wiadomo, że palenie tytoniu negatywnie wpływa na kondycję fizyczną i zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc, choroby układu krążenia i inne przypadłości. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie (Izrael), Uniwersytetu Belgradzkiego (Serbia) i Uniwersytetu Pisztińskiego (Kosowo) zasugerowali, iż papierosy mogą również niekorzystnie oddziaływać na zdrowie psychiczne.
06:00, 17.01.2020
Naukowcy z Chińskiej Akademii Badań Medycznych przeanalizowali dane na temat ponad 100 tys. osób, sprawdzając wpływ picia herbaty na ich zdrowie średnio przez 7 lat. Uczestnicy projektu nie mieli w historii medycznej ataku serca, udaru ani nowotworów. Badacze podzielili ich na dwie grupy - entuzjastów herbaty pijących ją co najmniej trzy razy w tygodniu oraz osoby pijące ją rzadziej niż trzy razy na tydzień.
18:54, 16.01.2020
Każda pora roku ma swoje warzywa. Dobrze jest więc wiedzieć, które warto jeść z uwagi na smak i wartości odżywcze.
17:00, 25.12.2019
Od czasu udomowienia, przez tysiące lat psy bronią ludzi, są posłuszne i wierne, zapewniają towarzystwo i emocjonalne wsparcie. Badania naukowców z Johns Hopkins Children's Center sugerują, że wczesny kontakt z psami od najmłodszych lat może także przynosić korzyści zdrowotne, znacząco (o 24 proc.) zmniejszając ryzyko zachorowania na schizofrenię w wieku dorosłym.
18:11, 11.12.2019
Umieszczana na opakowaniach żywności lub w karcie dań w restauracji informacja o kaloryczności potraw nie jest wystarczająca. Pismo sugeruje, że poza liczbą kalorii powinna ona zawierać także to, ile czasu trzeba poświęcić na wysiłek fizyczny, żeby zużyć energię, jaką zawierają poszczególne produkty.
20:26, 03.12.2019
Liczba ubezpieczonych wzrosła w stosunku do września ubiegłego roku o ponad 15 proc. Jak zaznacza PIU, najpopularniejsze ubezpieczenie to wciąż takie, które zapewnia szybki dostęp do lekarzy specjalistów oraz szerokiego zakresu badań diagnostycznych.
14:40, 29.11.2019
U 35 proc. chorych przyczyna przewlekłej choroby nerek jest nieznana, u pozostałych doprowadza do niej cukrzyca (25 proc. przypadków) oraz kłębuszkowe zapalenie nerek i nefropatia nadciśnieniowa. Podkreślono jednak, że bez względu na przyczynę wczesne wykrycie choroby oraz zastosowanie na ogół mało kosztownego leczenia oraz diety niskobiałkowej może wiele osób uchronić przed zaawansowaną niewydolnością nerek i dializoterapią lub przynajmniej ją znacznie opóźnić.
21:51, 26.11.2019
Badacze wykazali, że u otyłych nastolatków stosunkowo mniejsza jest objętość istoty białej - skupisk wypustek nerwowych - w strategicznych częściach mózgu: w okolicach ciała modzelowatego (spoidła łączącego półkule mózgowe), środkowej części zakrętu oczodołowo-czołowego (rejonu regulującego emocje) oraz układu nagrody.
22:48, 22.11.2019
Forum Raka Płuca to inicjatywa Polskiej Grupy Raka Płuca, która stanowi odpowiedź na obecną sytuację polskich pacjentów. Jest platformą współpracy między środowiskiem medycznym a organizacjami pacjenckimi na rzecz poprawy losu osób chorych na ten nowotwór.
REKLAMA
21:36, 20.11.2019
Zbadali kasze gryczane z polskich sklepów na obecność pozostałości glifosatu. 40% z nich nie powinna znaleźć się w sklepach! GIS zapowiada kontrole
18:52, 19.11.2019
Jak informuje portalspozywczy.pl, przeciętny Polak zjada ok. 5,6 kg makaronu rocznie. Według Sifpaf (Unii przemysłowych producentów makaronów we Francji) przeciętny Francuz zjada osiem kilogramów na osobę rocznie.
18:57, 19.10.2019
Najwcześniejsze wzmianki o zastosowaniu klasycznych przypraw zawierają teksty sumeryjskie sprzed około pięciu tysięcy lat. Stosowano wtedy rośliny przyprawowe nie tylko do wzbogacenia smaku potraw, ale również do celów leczniczych. Nie obce w tych czasach były liście drzewa laurowego, owoce kminku, tymianek, a i uprawiano także czosnek czy cebule. W późniejszych epokach rośliny przyprawowe stały się przedmiotem handlu wymiennego. Przygotowywano z nich, do celów leczniczych różne maści, balsamy, a nawet kadzidła odkażające pomieszczenia. Mimo odwiecznej historii przypraw i ich zastosowania w medycynie naturalnej to, jednak przyprawy stanowią tradycję kulinarna każdej kultury całego globu w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku potraw.
09:00, 07.09.2019
Jeszcze lato jest z nami, a już możemy odczuć powiew jesiennego wiatru. Z czym nam się kojarzy ta piękna pora roku? Na pewno z kolorowymi liśćmi, krótszym dniem, pogodą w kratkę i przede wszystkim z niechcianym przeziębieniem.
10:00, 15.08.2019
W tradycji ludowej 15 sierpnia to święto maryjne, podczas, którego czczona jest patronka ziemi, ziół, kwiatów, owoców, warzyw i zbóż. W tym dniu składa się Matce Boskiej w ofierze płody ziemi w postaci bukietów. Układa je się z wszystkiego, co zrodziła ziemia i co ważne jest dla ludzkiego przetrwania. Zazwyczaj są to kłosy zbóż, kwiaty oraz, zioła m.in. bylica, macierzanka, mięta, piołun, chabry, krwawnik, wrotycz.
REKLAMA
© wiescimiedzychodzkie.pl | Prawa zastrzeżone